Κατάθλιψη

Τι είναι ;

Η κατάθλιψη έχει ταυτιστεί στο μυαλό των περισσότερων από εμάς με το συναίσθημα της θλίψης. Χρειάζεται όμως να διευκρινίσουμε ότι η θλίψη είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που βιώνουμε όλοι σε κάποιες περιόδους της ζωής μας, ιδίως όταν έχει προηγηθεί μια απώλεια (πχ πένθος, χωρισμός, απόλυση κλπ).

Παιδική κατάθλιψη

chlid_depression

Το φαινόμενο της κατάθλιψης στα παιδιά δεν είναι ευρέως γνωστό στους γονείς μιας και οι περισσότεροι θεωρούν ότι τα παιδιά δεν παθαίνουν κατάθλιψη καθώς είναι από τη φύση τους χαρούμενα και αισιόδοξα. Στην πραγματικότητα, αρκετά παιδιά υποφέρουν από καταθλιπτικά συναισθήματα ακόμα κι αν δεν παρουσιάζουν τα ίδια ακριβώς συμπτώματα με τους ενήλικες.

Πώς επηρεάζει η σειρά γέννησης την προσωπικότητα του παιδιού;

Η οικογένεια είναι ένα δυναμικό σύστημα μέσα στο οποίο κάθε μέλος αναλαμβάνει έναν διαφορετικό ρόλο. Το μοίρασμα των ρόλων όμως πέρα από την ιδιοσυγκρασία του ατόμου θα εξαρτηθεί άμεσα και από εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι και η σειρά γέννησης ενός παιδιού ανάμεσα στα αδέρφια του.

Τελικά τα μωρά είναι μόνο των μαμάδων;

Η γέννηση ενός παιδιού είναι ένα γεγονός που αλλάζει δραστικά τη δυναμική στο ζευγάρι και την οικογένεια. Η μητέρα και ο πατέρας καλούνται να αναπροσαρμόσουν τις προτεραιότητες και τις σχέσεις τους αλλά ο καθένας τους αντιμετωπίζει διαφορετικές προκλήσεις ανάλογα με το ρόλο του.

«Αφήστε το να κλάψει»- μια αμφιλεγόμενη μέθοδος

Ο ύπνος του μωρού είναι ένα σημαντικό ζήτημα που επηρεάζει τη ζωή όλης της οικογένειας. Έτσι, ενώ κάποια βρέφη σύντομα καταφέρνουν να κοιμούνται όλη τη νύχτα χωρίς δυσκολία, με άλλα αυτό φαίνεται αδύνατον, με αποτέλεσμα οι γονείς να εξαντλούνται σωματικά αλλά και ψυχικά.

Χαρτζιλίκι: Μάθετε στα παιδιά να διαχειρίζονται χρήματα!

Το χαρτζιλίκι είναι ένα πολύ καλό μέσο για να διδάξετε στα παιδιά σας πώς να διαχειρίζονται χρήματα με υπευθυνότητα αλλά και να τους μεταδώσετε τις αξίες σας γύρω από τα χρήματα και την κατανάλωση γενικότερα. Επιπλέον, το να έχει το παιδί δικά του χρήματα του προσφέρει μια αίσθηση αυτονομίας και αυτοπεποίθησης ενώ εξυπηρετεί καθημερινές πρακτικές ανάγκες.

Αν δεν θηλάσω… είμαι αρκετά καλή μητέρα ;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των συζητήσεων και των άρθρων που υποστηρίζουν τη συγκριτική αξία του θηλασμού, ενώ υπάρχουν πλέον και στην Ελλάδα εξειδικευμένοι σύλλογοι και ιστοσελίδες με αυτό το στόχο. Ενδεχομένως, όμως, να παραγνωρίζεται η κοινωνική πίεση και οι συνεπακόλουθες ενοχές των νέων μητέρων που δεν μπορούν ή επιλέγουν να μη θηλάσουν.

Διαφωνίες σε ζητήματα πειθαρχίας-Πώς να παρουσιάσετε ενιαίο μέτωπο απέναντι στα παιδιά

Οι διαφωνίες ανάμεσα στους γονείς σχετικά με τον τρόπο ανατροφής των παιδιών είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο κι ως ένα βαθμό αναπόφευκτο εφόσον κάθε γονιός έχει τις προσωπικές του αξίες, βιώματα και πεποιθήσεις.

Pages